Results 1 to 12 of 12
Plumbing & Plumbers Forum - Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing
Like Tree6Likes
  • 1 Post By croppie
  • 1 Post By johnf
  • 2 Post By Balmeadie
  • 2 Post By DaveyHep

Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

Discuss Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing at UK Plumbers Forums; Can anyone help I posted this in the central heating forum and was advised to try this forum instead. It's looking like this is my last attempt at a diagnosis ...
  1. #1
    Member
    Join Date
    Dec 2016
    Posts
    9
    Thanks
    8
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    Can anyone help

    I posted this in the central heating forum and was advised to try this forum instead. It's looking like this is my last attempt at a diagnosis before calling out an oftec engineer

    My problem

    1. I came back from a weekend away to find my boiler with no pressure and a circulating pump making a strange noise, no lockout was showing.
    2. I changed out the pump, found why the system had lost pressure( blocked expansion vessel hose caused the PRV to activate. no inhibitor from the looks of the gunk coming out when fully drained.)
    3. Repressurised system called for hot water and heat, circulating pump runs, no lockout
    4. Boiler didn't fire so I pressed the manual override button on the underside of the control panel.
    5. Got a blown 3amp control panel fuse for my trouble!

    Where do I go next, is it the pcb thats knackered or is it one of the thermostats or something else?
    would a knackered manual override thermostat stop the burner from firing up or has it blown the control unit on the burner unit?
    its very cold up here so any help to get us up and running again would be hugely appreciated.

  2. #2
    Member

    Join Date
    Oct 2011
    Location
    N.Ireland, United Kingdom
    Posts
    6,990
    Thanks
    233
    Thanked 790 Times in 771 Posts

    Default Re: Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    As I mentioned on your last post, - you need the electrics tested at your boiler before anyone can proceed. If you can't use a multimeter and not familiar with electrics, then definitely get someone in to find and remove the fault

  3. The Following User Says Thank You to Best For This Useful Post:


  4. #3
    Member
    Join Date
    Dec 2016
    Posts
    9
    Thanks
    8
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Re: Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    I'm happy using a multimeter it's more where the logical place to start is and how to isolate the various potential culprits I.e stats, pcb, burner control unit etc. Can the stats be individually tested or would a fault in one not produce the symptoms that I've got? My experience with local firms so far has been less fault finding and more changing out parts until they find the fault which can get v. Expensive. I know that this is not the way most reputable firms operate but unfortunately I've yet to find one.

  5. #4
    Forum Thug



    super-mod
    croppie's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Lurking somewhere, generally up to no good........
    Posts
    23,820
    Thanks
    1,540
    Thanked 1,839 Times in 1,675 Posts

    Default Re: Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    Whereabouts are you. Plenty of reputable guys on here. ...
    Best likes this.
    Propino Tibi Salutem! Usque ad Mortem Bibendum!

    Croppie
    (By the way, I'm commercial!)


    IMPORTANT:
    Carbon Monoxide can be produced when ANY fuel is burnt, including oil, gas, wood and coal
    .


    GSR? Want gas safety or boiler repair advice? We will check out that you're genuine via the gas safe website, so please don't be offended when we ask for your details. DIYers, odd job people and have a go heroes need not apply.


  6. #5
    Member

    Join Date
    Oct 2011
    Location
    N.Ireland, United Kingdom
    Posts
    6,990
    Thanks
    233
    Thanked 790 Times in 771 Posts

    Default Re: Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    I did suggest to the OP on their initial post on Central Heating part of forum to post on looking for a plumber.

  7. #6
    Member
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    8
    Thanks
    0
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default Re: Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    First thing I would do is check the things that have changed....have you double checked the wiring of the pump you changed ?
    Did you disturb anything else ?
    Is the wiring in good order ?

  8. The Following User Says Thank You to DaveyHep For This Useful Post:


  9. #7
    Member
    Join Date
    Dec 2016
    Posts
    9
    Thanks
    8
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Re: Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    Thanks DaveyHep, some sound practical advice,
    I've started to work my way back through the things that have been either disconnected or inadvertently moved. This in itself is quite a job as I've replaced the baffles, a leaking isolation valve, a blocked expansion vessel pipe, a weeping PRV and a goosed circulation pump. If there was ever an advert required for why people should service and dose their systems then this is it. Unfortunately these are all inherited problems for me. I'll report back if I find a culprit and maybe seek further advice!!

  10. #8
    Member
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    8
    Thanks
    0
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default Re: Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    Only an electrical fault would cause the fuse to blow - not the wet bits.
    I'd start with the pump you replaced.

  11. The Following User Says Thank You to DaveyHep For This Useful Post:


  12. #9
    UK Plumbersforums Trusted Advisor.
    SimonG's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    in the land of make believe, in the county of durham, next best to Yorkshireland
    Posts
    16,111
    Thanks
    555
    Thanked 1,560 Times in 1,499 Posts

    Default Re: Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    You will probably find that it's either a bit that's wet that shouldn't be or on the burner.

    As Best said yesterday, get somebody in who knows what they are doing before you blow don't have else.
    Fly Me To The Moon And Let Me Play Among Stars.............




    No I'm not cheap, but I'm happy in my work.

    Wouldn't you rather have somebody that's happy working in your house?


  13. #10
    Member
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Somewhere in the South West
    Posts
    110
    Thanks
    1
    Thanked 18 Times in 16 Posts

    Default Re: Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    Unplug the burner. Reset the overheat stat and see if it holds. If the fuse does not blow it is an issue with the burner. If it blows you will know it is before the burner.
    Balmeadie likes this.

  14. The Following User Says Thank You to johnf For This Useful Post:


  15. #11
    Member
    Join Date
    Dec 2016
    Posts
    9
    Thanks
    8
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Re: Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    Thanks for everyone's advice and fault finding tips, I've got to the bottom of the problem at last. As always it's embarrassingly simple but in the spirit of the forum I'm happy to share it in order that if it happens to someone else they may get a heads up!
    On closer inspection I had damaged a pin on the power lead connecting the burner to the control panel. Probably in my haste to get everything put back together and fired up. It only blew the fuse the once after that there was just no power to the burner but power to the pcb. Following DaveyHep's advice I traced my previous steps testing the circ pump first then the wiring. This is when I found the broken pin. Unfortunately my only spare was a different size 6 pin connector which meant changing out the whole thing but it's all done now and running sweet. Many thanks, keep up the good work you all provide invaluable advice for those of us who are practically capable but lacking in knowledge!!
    Paulplumb and Best like this.

  16. #12
    Member
    Join Date
    Jun 2016
    Posts
    8
    Thanks
    0
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default Re: Worcester heatslave 15/19 not firing up, no lockout showing

    Thanks for feeding back the outcome. So many folk come onto forums (fora ?) asking for advice then are never heard from again.
    Remember....its only ever simple AFTER you've found the problem.
    Well done you.
    Best and rpm like this.

  17. The Following User Says Thank You to DaveyHep For This Useful Post:


Everybody loves a good deal: Deals and Discounts on Dozens of Powertools!
Everybody loves a good deal: Deals and Discounts on Dozens of Powertools!

Similar Threads

  1. Worcester heatslave 15/19 not firing up
    By Balmeadie in forum Central Heating Forum
    Replies: 2
    Last Post: 09-01-2017, 10:24 PM
  2. worcester heatslave going into lockout
    By brum in forum Oil and Solid Fuel Forum
    Replies: 12
    Last Post: 04-06-2014, 10:55 PM
  3. Worcester Bosch Heatslave 26/32 Lockout
    By geoff.kimpton in forum Oil and Solid Fuel Forum
    Replies: 30
    Last Post: 10-05-2013, 05:58 PM
  4. Lockout on Worcester Heatslave 12/14
    By Happy Harry in forum Oil and Solid Fuel Forum
    Replies: 4
    Last Post: 15-01-2013, 06:20 PM
  5. Worcester Heatslave 20/25 LockOut
    By Lisa77 in forum Central Heating Forum
    Replies: 5
    Last Post: 15-01-2013, 12:36 PM

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Tags for this Thread


Try our Talk Electrician Forum and our popular Tilers Forums for more free advice from professional tradesmen.
Tens of thousands of tradesmen and over 2 million combined posts.


Plumbers Forums is a community-driven forum shared between all members.